Biografie Ben Joppe

Ben Joppe’s levensloop en artistieke ontwikkeling zijn uitzonderlijk. Na de Tweede Wereldoorlog verbleef hij op Bali, waar hij vele kunstenaarsvrienden maakte, onder wie Rudolf Bonnet. Daarna vertrok hij naar Japan, waar hij vriendschap sloot met beroemde kunstenaars zoals de schilder Shikō Munakata en de keramist Suetso Yanagi. Hij ontving in 1957 voor zijn werk een bijzondere nationale prijs.

Eind jaren vijftig verbleef hij in Canada, waar hij veel schilderde. Terug in Japan werd Ben promotor van het platenlabel Phonogram. Hij correspondeerde met de schrijver Graham Greene, sloot contracten met avant-garde Japanse musici, zoals Tōru Takemitsu, en met de Nederlandse schilder Karel Appel voor diens plaat Musique Barbare. Deze Japanse tijd, waarin hij kunstenaarschap combineerde met zakelijke activiteiten in de culturele sector, werd afgesloten met het directeurschap van het Nederlands Paviljoen van Expo ’70 in Osaka.

Aansluitend belandde Joppe diep in de wereld van de klassieke muziek: hij werd privésecretaris van de Nederlandse dirigent Bernard Haitink. Die functie bracht hem ten slotte terug naar Nederland. In 1993 ontmoette Joppe in Amsterdam de kunstenaar Guido Pera. Zij hebben elkaar wederzijds sterk beïnvloed.

  • Wil jij ontdekken hoe een Zeeuw wereldberoemd werd in Japan?
  • Hoe een Nederlander een ereprijs wint tijdens een Japan Woodblock Print Exhibition?
  • Hoe iemand zowel in de muziek als in de kunstwereld naam maakt?
Ontdek alles in het boek  ’Ben Joppe’ geschreven door Marty Bax.
 
- Het Boek ‘Ben Joppe, Schilder Van Het Onmogelijke’

Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

© 2011 Ben Joppe Suffusion theme by Sayontan Sinha